A csikung anatómiája szerdán.

2024 neigong csikung anatómia

Hogyan csinálom, amikor mozgatni kell a Qi-t?

Lassan egy évtizede tart ennek a csikung dolognak a vizsgálata. Sosem vonzott a lágy, relax verzió, mert nekem általában az kell, hogy lássam, hova vezet az, amit csinálok, és milyen értelmet vagy értéket teremt ez bennem, vagy körülöttem.

Nekiállok két munka között melegíteni. A test átmozgatása, az amivel kezdek és ez kiterjed szépen lassan, a közben talált problémák kibontásával folytatom. Feszesség, merevség, a keringés hiánya egyes testrészekben akadályozhat.

Az ezerszer gyakorlott mozdulatokban gyorsan megtalálom a feltűnőt, a furcsát. És mivel sok mozdulat van több ezerszer begyakorolva, szinte önkéntelenül alakul a bemelegítés, mindig olyan gyakorlatokat veszek elő, amik az adott pillanatban a leginkább segítenek.

8-9 év, napi 4-6 óra… de ha csak napi 2 órás átlaggal számolok évente, az is 8-9× 730 óra. 5840 – 6570.

Ennyi idő alatt a kapcsolat a testemmel, belül és a hozzá szorosan kapcsolódó elmével bensőségesebbé fejlődött. Amikor elmegyek gyógytornászhoz, vagy shiatsu terapeutához , már úgy megyek, hogy elmondom, hol, pontosan mi „billent” ki, – ha olyan a kommuikáció, ami ezt megengedi. Azt akarom ezzel mondani, hogy ennyi idő következetes gyakorlása, figyelme és átalakítása óhatatlanul jobb önimserettel jár.

Önismeret ebben az esetben mechanikai, thermodinamikai és mentális, energetikai is. És nem több rendszerből összeollózott módszereiben, hanem egy egységes.

A hiányosságokra is sokkal szélesebb körben derül fény. A cselekedetek és azok eredményei, a ki, vagy ki nem mondott szavak és azok eredményei szintén világosabbak. Értsd úgy, hogy érzed érzékeled magadon ezeket a dolgokat. Logikus következmény ez, semmi érdekes.

Tehát a bemelegítés végeztével, ahogy késznek érzem magam, elkezdődik a csikung gyakorlás. Fennálló folyamatok gyakorlatai a tétel, vagy éppen a bennem fennálló egyensúlytalanságok helyreállítása a cél. Például, ha sokat ültem, dolgoztam, és stagnál a Qi és vér keringés,akkor nem csupán sportolni, edzeni igyekszem, hanem megnézem, melyik Qi kör, vagy mozgás szenvedi a legnagyobb hátrányt éppen. És kibontom.

Esetleg nem pulzál megfelelően a Qi? Több az összehúzódás, mint a tágulás? Vagy nagyon emelkedik a Qi és nincs ellentétes süllyedése megfelelően? A jobb belső kommunikációért, vagy az elme nyugalma érdekében mit tehetek éppen?
Az is előfodrulhat, hogy túl sok ülő gyakorlást folytattam egy adott időszakban, mert dolgoztam, valamely nei gong aspektuson, és meg kell mozgatnom a Qit.

Emlékezetembe jut, hogy a Qi építése, amellett , hogy fontos aspektus, akadályozhatja a rendes működést, ha nem szabályozom, keringetem eleget a Qi-t. Erről a test is jelez, minél sűrűbb, és több a Qi , annál világosabban.

Időnként észre veszem, hogy a szervezetet külső ártó Qi támadta meg, egészen jól érzékelhető, hogy milyen szintre jutott belül. Az egyik legérthetőbb példa rá télen a hideg. Ha jó az immunrendszerem, nem jut túl mélyre, hamar leküzdi, kilöki magából az ártót. De ha fáradt vagyok, hiányos a Vese működés, akkor elkezdek, félni, aggódni, a mentális folyamatokat elködösíti valami, ezt észreveszem és elkezdek pásztázni, keresni.

A megfelelő diagnózis után változik a gyakorlás, priorizálnom kell egyes gyakorlatokat időszakosan. Visszatérni az eredeti feladathoz azután fogok, hogy normalizáltam a hozzá szükséges működést.