Fegyelem – nevelés és nei gong

Dao Neigong 2023 fegyelem

Megpróbáljuk értelmezni a fegyelmet a nei gong és csikung területein. Könnyű a sportban, a harcművészetben és a munkában. Hozzáadott megértést igényel a nei gong kapcsán. Ennek pedig kultúrális és civilizációs okai vannak itt Európában. Következés képpen, ez a bejegyzés sem lesz népszerű, ellenszenvet válthat ki , akár ellenállást is. Alapvetően bármikor készen állok egy párbeszédre a témával kapcsolatban.

 

A csikung és nei gong iránt érdeklődők merőben eltérnek életkorban, szándékban és kíváncsiságban. Sokan tudni vélik, hogy mit keresnek és feladják, ha nem azt találják, amit elképzeltek. A csikung és nei gong nyújtotta lehetőségek tárgyalásán túlmutat ez a bejegyzés, úgy, hogy közben kapcsolatban áll vele. Így érthető már, hogy nem mindenkinek szólnak ezek a mondatok.

Könnyű dolgunk van egy kurzuson vagy torna órán, a tanár, vagy edző fegyelmez bennünket. Ezt alapvetően mindenki meg tudja ugrani, aki elhatározta magát  abban, amit a tanár, vagy edző ajánl. Érdekes fejlemény akkor ébred fel, amikor egyedül maradunk a gyakorlással, edzéssel. Ez a fegyelemnek a külső része. Ez az ok okozati láncolat megértésének alapja. Fegyelmezni magam, hogy gyakoroljak és eddzek. Ez alapvető és külső, úgy gondolom.

Ez az első akadály a fegyelemben ( amely szótól ma írtózik a társadalom nagy része.) , amelyet meg kellene ugranunk, külső segítség nélkül is, saját megértésből, a jutalom ígérete nélkül is gyakorolni és edzeni. Ebben óriási kincs rejlik, és nehézsége révén ezt a kincset csak kevesen kapják meg. Általában a tehetségesnek címkézett emberek kevésbé fegyelmezettek, így nehezebb dolguk van elérni hosszú távú célokat. A tehetségtelenebb, de határozott egyének kidolgozzák magukban a fegyelmet.

Fegyelem, nevelés. Hiszed vagy sem ez a csikungban alapvető.

Csikung: a csi művelésének képessége. Hogyan is gondoljuk megszerezni ezt a képességet fegyelem és nevelés nélkül?

Ott kezdődik az egész, hogy logikusan végig gondolva levonom a szükséges következtetéseket. Például: nyilván azért kezdek a gyakorlásba, edzésbe, mert a testem elmém rakoncátlan, nem úgy működik, ahogy szeretném. Ha eljutunk eddig a felismerésig, az már jó, de korántsem elég. Nagyon sokan rekednek meg itt, és lustaságból, vagy tudatlanságból álomba, tévhitekbe ringatják magukat, a kiskapukat, kerülő utakat használva.

Vagy ha sikerült is megérteni a  fegyelmezés, nevelés érveit, hamar elfeledkezünk róla. Mert nehéz.Nagyon hamar találunk kifogásokat és magyarázatokat, amelyek kecsegtetőbbek.

Még senkivel nem találkoztam, aki nem kemény munkával, fegyelemmel és saját magának az adott területre való átnevelésével érte volna el sikereit. Sem a sportban, sem a magán életben. Nem láttam még boxolót, aki pusztán vizualizációval érte volna el kiütéseit. De alapvetően nem is ez a lényege, hanem…

A fegyelmet, csak fegyelmezéssel lehet elérni, ez annyit jelent, hogy újra és újra, szakadatlanul gyakorlom. A tárgya változhat a gyakorlásnak, de a nevelés és fegyelmezés ugyan az. Értem én, hogy negatív csengése van mára a „fegyelmez” , szónak, de akiknek számít a fejlődés érteni fogják, hogy ettől el kell tekinteni és a lényeget kell látni. Törekedni fognak a megértésre.

Nekem annyiból van „könnyű” dolgom, hogy a több mint húsz éves sport pályafutás okán ismerem a fegyelmezett életvitelt, így fel tudom ismerni magamon, amikor nem vagyok az. Másik szempontból sokkal nehezebb dolgom van, magasabbak az elvárásaim saját magammal szemben is.
Sok hozzám közel álló javasolta, hogy vegyek vissza, csak finom könnyű csikung gyakorlatokat tanítsak, ami tetszik a többségnek. Igyekezzek őket lassan rávenni majd utána a picit nehezebb munkára, stb. Micsoda ámítás. Tanáromtól sem tapasztaltam ezt a hozzállást soha sem. Én sem látom értelmét, hogy 1 unciával is kevesebbet adjak, annál , mint amit értek és amiben hinni tudok. Látom, hogy ezt teszik elegen, rajtam kívül is.

Értse meg, akinek fontos ez a  kérdés, a csikung, a csi művelése, nevelése, azt jelenti, hogy egy részemet kell művelnem, ezt akkor tudom megtenni ha értem amit csinálok és fegyelmezni tudom magam. Nem csak fizikailag. Mentálisan is. És ezt nem lehet megtanítani, ha alá célzunk és azt sugalljuk, hogy elég a napi 20 perc gyakorlás, csak érezd jól magad, stb. És akkor sem, ha nem tudjuk pontosan mi a csikung. Akkor pedig végképp nem, ha nem vagyunk fegyelmezettek. Nagyon jó példa kérdés: Kit szeretnél, hogy megműtsön, ha oda kerül a sor, az évfolyam utolsót, szétszórt, fegyelmezetlen orvost, akinek remeg a keze, nem bírja a nyomást és pánikra hajlamos, esetleg túlterhelt és nem ismeri a kompetencia határait, vagy azt aki tudja mit csinál, felkészül a műtéteire, fegyelmezett, a saját egészsége is jó, és nem youtube videó után akar megmetszeni?

A napi gyakorlás magába foglal már egy alap szintű fegyelmet, amikor képes valaki rávenni magát a napi gyakorlásra, akkor a csikung saját eredményein felül fegyelmezettségét fejleszti. Erre épül rá, a csikung gyakorlás sajátossága, ami azt jelenti, hogy minden gyakorlat, amennyiben autentikus forrásból származik, specifikus cél érdekében végzendő. Azaz, valamit csinál a cél csi minőségével, mennyiségével, irányával, terével. Ez kérem szépen ha tetszik ha nem, nevelés, fegyelmezés. A szétszórtból, rendezett lesz. A rendezett ember pedig (élet)erős, határozott, magabiztos és kitartó. Kitart, a cél irány felé.

Számos problémánk , életünket nehezítő tényezőt számolhatunk fel azzal, ha erősebbé és fegyelmezettebbé válunk. (A felnőtt számára az ön fegyelmezés, olyas valami, amit sosem kell abba hagynia. tévképzet, hogy vége a tanulásnak és a fejlődésnek egy bizonyos korban. Ennek hiányában csak hanyatlani tud a szervezet.)

Szóval, buktam: 1) a spirituális túristákat, hippiket, 2) a kikapcsolódás érdekében csikungozókat, 3) azokat, akik problémáik elkerülésére, menekvésként tekintenek a csikungra, vagy spiritualitásra, 4) akik úgy érzik, elég nehéz az élet anélkül is, hogy még neki álljanak fegyelmezni magukat, 5) akik az életet csak élvezni akarják, 6) akik nem akarnak többé keményen dolgozni, 7) akik azt hiszik, már rendelkeznek egy sor képességgel, amivel valójában nem, stb. Kihagytam valakit? 🙂

Mindez, nem azt jelenti, hogy csupán fegyelem kell a csikunghoz és ez egy baromi szigorú cucc. Ááá, dehogy is! A művészet benne, hogy ezt csináld mosolyogva. ” Amit utálsz megtenni, tedd úgy, mintha imádnád.” – Mike Tyson. egy sor minőség sorakozik még a fegyelmezettség mellett. Például, a könnyű szívűség, az egykedvű nyugalom, a bölcsesség, a tisztán látás, a testi erő. Most komolyan, ki hiszi el, hogy ez az ölünkbe pottyan? A teremtő azért alkotott minket, hogy a lábunkat lógassuk? Ha akarsz valamit, kelj fel és csináld. Senki sem fogja megkérdezni, hogy szenvedsz e, és nem is kell , hogy megkérdezzék. A doglok természetének megértése hallgattat el, csinálni kell. Senki sem adhat fegyelmezettséget neked. Azért meg kell küzdeni, ez a lényege. Aki nem érti, ez miért szükséges, az tudatlan. Mind a tudatlanságból indulunk. Hát hajrá.