Shiatsu és a „hara tudatosság” – workshop összegzés

Dao Neigong Shiatsu

Győrben 6 bátor shiatsu terapeuta / tanuló közreműködésével egy napos műhely munkát végeztünk.

Az esemény fő témája a test előkészítése és a nei gong gyakorlatából vett alsó dan tien munka volt. Mindez a hara tudatosság gyakorlati vetületeiben.

  1. Mi a hara? Japán kifejezés a medicína és a harcművészetek területeiről, a medence és a rekeszizom által határolt területet, a hasüreget jelöli, fizikai és energetikai értelemben is.
  2. Mi az alsó dan tien? Egy kölcsönvett kifejezés, ami ugyan arra a területre utalhat , mint a „hara”. A kínai alkímiai gyakorlatok, a nei dan-ból származó kifejezés: dan = elixír, tien=mező. A kínai orvoslás és a nei gong, qigong de még a taiji is kikölcsönözte a kifejezést. Különböző gyakorlatokban, különböző dolgot jelent. Alapvetően fizikai területre és energetikai területre ( központra ) is utal.

Első körben megvizsgáltuk ki, mit ért, személy szerint, „hara” alatt és kinek, mit jelent a hara-tudatosság. Ez a kifejezés gyakran használatos a shiatsu képzéseken és úgy általában a shiatsu terminológiában, és a megfigyeléseim szerint eltérően kivitelezik. Úgyhogy, ezután következett egy elméleti szakasz az alsó dan tien pontos helyéről, és az ég előtti és ég utáni energetikában ( Qi ) elfoglalt helyéről, funkcióiról. Megvizsgáltuk azt is a gyakorlatban, hogy valójában, mit talál a figyelmünk a hasüregben. Szó esett a figyelemről is részletesebben és az elméről ( Xin – Szív elme ).

A nei gong ( kínai eredetű , belső művelés ) gyakorlatában az alsó dan tien munkának meghatározott állomásai vannak. Szükséges mindenek előtt megtalálni az alsó dan tient, ez egy olyan pont, amin nagyon sokan elvéreznek. A másik szokásos félreértés, hogy a tanulók azt hiszik, hogy van alsó dan tienjük. A helye tény és való, hogy megvan mindenkinél, aki hasüreggel rendelkezik, de mint energetikai központ, a nei gong értelmében, nincs. A módszer következetes, így logikus is, hogy olyan szakasszal kezd, amely először felfedezi a területet, és a dan tien pontos helyét. Na, de, hogy dolgozzunk valamivel, ami nincs? Ez a művészet része és a következetes metodikájé / gyakorlásé… hogy legyen!

Szintézis:

A bevezető testi és nei gong gyakorlatoknak köszönhetően sikerült minden résztvevő szemét felnyitni, kinek kicsit, kinek jobban. Annak ellenére, hogy ismerték a hara tudatosság fogalmát, és gyakorolták is, ez a műhely munka új felismeréseket hozott. A szándék és figyelem viszonyára is sikerült jobban rálátnunk és az egyéni tapasztalatok szerint sokan bepillantást nyertek egy tisztább, szándék mentesebb érintésbe, anélkül, hogy egy szándék mentesebb érintés szándékával közelítettek volna. Tehát a test felkészítése, a figyelem és a légzés szabályzása lehetővé tett egy új, másfajta tapasztalást.

Közös felismerés volt, hogy ha a figyelem az alsó dan tien területén tud tartózkodni ( nem egyszerű ! ) , akkor egy mély nyugalom jelenik meg a kezelőben, ami kihat a páciensre is. Mi több, körbe öleli. Az is kiderült, hogy kiérezhető az érintésből a hozzáadott szándék, az érintés minősége így, megváltozik. Nagyon fontos dolog, hogy többlet információt, vihetünk be az érintéssel. Felveti a kérdést, hogy mennyiben függ a páciensbe bevitt információk mennyisége a shiatsu terapeuta testi, energetikai minőségétől.

Közös felismerés volt továbbá, hogy az egészséges határokat is természetesen tartották azok, akik az alsó dan tienben , vagy ahhoz közel tudták pihentetni a figyelmüket. Miközben mégis létrejött egy kapcsolódás.Ez úgy történt meg, hogy nem érkezett erre vonatkozó direkt utasítás, egyáltalán. Ha magunkban fent tudunk tartani meghatározott minőségeket, és testileg is felkészültek vagyunk, akkor nincs szükség hozzáadott „cselekvésre”. Az alsó dan tiennel végzett munkák pedig nagyon messzire mutatnak. Ez az egy nap műhely munka, egy bevezető kísérletnek is tekinthető , annak a munkának a viszonylatában, amit egy shiatsu terapeuta magán végezhet évek nei gong gyakorlása alatt.

A kimenetel és a felismerések nem leptek meg, ami meglepett, az hogy ezek mégis megtörténtek és ennyire érthetően, élesen, világosan. A nei gong gyakorlatának integrációja azért nagyon könnyű a shiatsuba, vagy tuinába, mert közös gyökérrel rendelkeznek. A kínai orvoslás is a nei gongból ered, így érthető, hogy ez a két energetikai testmunka is, amely bevallottan a kínai orvoslásra alapszik, könnyedén gazdagítható a nei gong gyakorlás által.

Alsó dan tienről bővebben: Itt