Vér és Qi I. rész

Vér – Xue⾎ és Qi -氣

A következőkben a vér kínai orvosi szempontból történő taglalása következik. Kiemelt részekkel.

”Habár a vér anyaga a középső melegítőben keletkezik, a Gyomor és a Lép által, amelyek a test folyadékainak gazdagságát / teltségét hozzák létre, a Szív biztosítja a vér egyéni minőségét, amely a színén is látható.

”Táplálás és védelem (ying wei), az esszencia és Qi (csi) (jing Qi), de a vér tudatból (szellem) és Qiből áll (Shen Qi)” – Ling shu 18. fejezet (Szellemi tengely)

”Vér és Qi (Xue Qi) az emberi lény szellemei (Shen).”– Suwen 26. fejezet (Egyszerű kérdések)

”A vér életet ad melege által, tápláló tulajdonságaival, és a benne jelen lévő szellemekkel (Shen) …. Így biztosítja a Szív szuverén feladatát, élettel látja el az összes szervet, inspirálja őket nem szűnő jelenlétével és rendszerezi őket.”

“A vér továbbá a szellemek is, amely kering és jelen van a vérben. A vér különbözik a többi testfolyadéktól: mivel a tudat szóvivője, a jelenlét hordozója. A vér vörös folyadék, látható, tapintható, de hajlékot nyújt a láthatatlanul jelen lévő tudatnak (szellemnek -Shen), amely mindenhová eljut, biztosítja a lény egységét: észlelés, érzékenység, érzékelés, és tudás terén.”

– toldás: vérhiány, fertőzés, gyengeség, mérgezés érthető következményeket von maga után a fentiek értelmében.

”A szellemek (spirits) nem részecskékként keringenek a vérben, hanem hatásuk kering a vérrel.”

Csodálatos:”Valójában a szívben érzünk. Érzünk, észlelünk, tudunk, tudatosak vagyunk. Az amit magamként érzek a Szívem. De, hogy érzek? A vér keringése viszi a Szívben lévő tudatot a perifériára, a test minden részébe. A közép és a perifária a Szíven keresztül kapcsolódik.”

“A Szív biztosítja a yin és a yang közötti harmóniát, amely az emberi lényben a vér és a Qi (xue Qi) közötti harmóniában mutatkozik meg, és a pulzus helyén (mai) érzékelhető. A jó minőségű vér egyenletes keringése a megfelelő Qi által pulzál, és kölcsönöz egészséges külsőt / összetételt. —> az ebben bekövetkező változások észlelhetőek a pulzusban, és így megtudhatjuk, hol, melyik szervben állott be a változás, miért változik az összetétel.”

Forrás: ELISABETH ROCHAT DE LA VALLEE – Double aspect of the Heart

Kép: teepublic