NEIGONG

Bevezető / általános információk:

~  „Az őskorban a tao az élet középpontjában állt, a lehető legegyszerűbb, legtermészetesebb és legérthetőbb szó volt. Lao-ce korában már magyarázatra szorult. Később egyre többet és egyre többen magyarázták, mert egyre érthetetlenebb lett. Végül a nép elfelejtette, és a kiválasztottak titka maradt.
A kínai szavak csak igen nehezen, az őskori szavak pedig alig fordíthatóak. A tao őskori kínai szó, ezért teljességgel lefordíthatatlan. Nemcsak azért, mert őskori és kínai, hanem azért is, mert a létnek egy olyan köréből való, amelyből több mint kétezer-ötszáz éve kiestünk.” – Hamvas Béla ( A Tao Virágai – Csunag-ce , tanulmány )

~ A taoista gyakorlók olyan alapelveket hangsúlyoznak, mint: wu wei ( 無為 ) – nem cselekvés ( szándékmentes cselekvés ), spontaneitás, egyszerűség, természetesség ( ziran – 自然 ) és a három kincs ( san bao –   三宝 ).
Három fontos művet érdemes megemlíteni: Yi Jing ( vagy I Ching ) – A Változások Könyve ( ~ Kr.e. 4. Század ) , Laozi ( 老子 ) , azaz Lao-ce – Tao Te King-je, és Zhuangzi ( 莊子 ) , azaz Csuang-ce könyve.
Sárga Császár Orvosi Könyve ( Huangdi Neijing –  黄帝内经 ) , szintén Kr.e. 400 körül.


~A tradícionális gyakorlás részét képezte mindig is a klasszikus iratok tanulmányozása, a yang sheng fa – egészséges élet vezetés technikái, meditáció vagy elmélyülés, kínai orvoslás és gyógynövény ismeret valamint a csikung és daoyin gyakorlása. A kínai orvoslás esetében egy olyan rendszerről van szó, amely stabil lábakon a modern időkben is fennálló orvoslási rendszer, és láthatóan egy még teljesebb kép része. Ismereteink szerint az ősi csikung és meditációs mesterek, akiknek sikerült egységbe lépniük az Úttal, a Taoval, alkották meg a kínai orvosi modelleket, amiket ma ismerhetünk.

A világon számos tradíció, nép megalkotta a saját világnézetét, és megértését az emberről, amelyhez gyakorlat rendszereket is létrehoztak. Ezek közül az egyik és legelterjedtebb az ősi kínai belső művészetek rendszere. Értelmezésük szerint kellett lennie „valaminek”, ami az ember fizikai valóját összefűzi szellemével. Ennek a „valaminek” ( Qi – 氣 ) megtalálása és művelése központi eleme világszemléletüknek. Ugyanakkor a mi gyakorlásunknak is.

További oldalainkon olvashatnak leírást : Qigong, Daoyin, Neigong címmel, valamint a Tudástárban , az Írások között is találnak részletesebb információkat.

 

 
Gyakorlataink:

Lehetőség van a csoportos foglalkozások / gyakorlások mellett egyéni gyakorló munkára is. Eseményeink között érdemes megkeresni a soron következő alkalmakat, vagy e-mail címen vagy a Kapcsolat menü pont alatt érdeklődni.

A Dao Neigong hivatalosan felvett tagja a Lotus Ne Gong International iskolának, és tananyagát tanítja.

*Branches