QIGONG 氣功

Hagyományos Csikung

Az ősi kínai művészetek fejlődésével alakult ki a Csikung, tehát valójában „modern” művészeti formáról van szó, az írásos leletek alapján 1500 évesre tehető. A csi ( Qi – 氣) írásjele is számos változáson ment át időközben. Az itt megjelenített a 3. és egyben legmodernebb, pinyin átirata: qigong.

Alapvetően a Csi közvetítő “közeg” a fizikai test és a tudat között. Kétirányú információ csere zajlik felfelé és lefelé is. Ez teszi az akupunktúrát , a shiatsut és a tuinát is  működővé. A Csi definíciója kontextustól függ, és változik. A kínai orvoslás csíje, a harcművészetek csíje és a taiji vagy csikung csíje is mást és mást jelenthet. Eltérően a  közvélekedéstől a Csikung csíje, nem csupán energiát jelent, vagy életerőt. A gyakorlat szempontjából definiálható és többféle funkciójú csít ismer a hagyomány, ráadásul különböző szinteken. ( példák: Ég és Föld csi, yin és yang csi, tűz és víz csi, szervek csíje…  stb. )

Számos céllal hoztak létre csikung irányzatokat: harcművészeti, orvosi, spirituális, egészség/ rekreáció, vallási. Gyakorlásunk lényege a választott irányzattól függ.

A csikung szabályzás, meglévő energiánk működésbe hozása kezdő szinten, az átváltozási állapotok harmonizálása. Ezek az állapotok szabályozzák működésünket, egymásra hatásukkal. Ha sikerül felismernünk őket, egy új világ tárul fel előttünk, amelyben pontosabb állapot felmérés után tovább finomodhat a gyakorlásunk.

Annyi pozitiv változást hozott az életembe a csikung és lassanként köszönhetően a következetes tanáraimnak egyre mélyebbre sikerült általa hatolni az ember test-elme rendszerében. Gyakorlati vonatkozásaiban segít megismerni testet, szívet, akaratot, figyelmet és környezetet. Segít mások megértésében és elfogadásában, azáltal, hogy magamat is jobban értem és elfogadom.
A magunkkal és a környezetünkkel való kapcsolat építhető fel újra. Elkezdjük jobban érteni, tisztábban látni saját magunkat és másokat. Megtaláljuk a központunkat és így rendeződik a viszonyunk a világgal is. Egészségünk és testünk , elménk működésének hatékonysága pedig nő.

A gyakorlás sarokpontja az elengedés, kínai kifejezéssel: Song ( ).
Számos feszültséget tárolunk, amelyek megjelenhetnek: testi, érzelmi és energetikai szinten. Ezeket elengedni akkor tudjuk, ha hozzájuk tudunk férni, ami nem egyszerű.  Az ember felépítése több rétegű. Testének karbantartása és speciális nyújtó, erősítő gyakorlatok jól elő készítik, azonban a hagyomány szerint elérhető a Qi ( 氣 )

  •  Érzelmi mintáink, traumáink, szokásaink tudnak kioldódni a rendszerből a tradícionális gyakorlásnak köszönhetően.
  •  Újraépítjük a fizikai testet, egyfajta átszervezésen megy keresztül, hogy hatékonyabb működést biztosíthasson.

Azok számára, akiket az ember mélyebb felépítése iránt érzett kíváncsiság hajt ma már elérhető a csikungnak az az irányzata, amely a nei gong folyamatába épülő eszközként értelmezhető. Ez a gyakorlás az útkeresőt saját felépítésének mélyebb ( és magasabb ) rétegeibe vezeti. A nei gong tananyaga sokkal bővebb, átfogóbb, egyesek szerint egy élet sem biztos, hogy elég a teljes feltárására. Bővebben : itt.

Az 5 Elem Csikung – Wu Xing Qigong – 五行氣功

Az öt elem csikung ősi módszere az öt elemi Qi ( 氣 ) természetéről tanít minket. Művelése az intellektuális tudás megszerzése előtt a gyakorlati tapasztalattal kezdődik, melynek középpontjában az öt alapvető Qi belső mozgásai állnak.

Az öt gyakorlatból álló, meghatározott sorrendű gyakorlatlánc megszólítja a bennünk mozgó elemi energiákat, és harmonizálja azokat. Ez a kiegyensúlyozás jótékony hatással van testi, lelki egészségünkre a meridiánjainkban keringő saját Qi energiánk minőségének javításával. Az 5 Elem Tanának ismerete további előnyhöz juttat minket, az egymást szabályzó ciklusok által, lehetőségünk nyílik a gyakorlatokat úgy felhasználni, hogy saját egyensúlytalanságainkat is szabályozni tudjuk.
Kapcsolodó dokumentum letölthető: itt .
Kapcsolódó videó megtekinthető: itt .

Ji Ben Qigong – 基本氣功 gyakorlatsor

Olyan általános mozdulatokat tartalmaz, amelyek egyszerűen, de precízen leképezik a létező csi mozgásokat. Művelésükkel finomíthatjuk belső működésünk aspektusait. Az iskola arra használja a Ji Ben Csikung gyakorlatsort, hogy általa mélyítse el a gyakorlásban fontos alapelveket. A Wuji alapállás minőségeinek átvitele a csikung gyakorlatsorokba elsősorban és legkönnyebben ezen gyakorlatokkal történhet.

A gyakorlatok egészen pontos, részletes végrehajtását és magyarázatát ( angolul ) megtekinthetik: itt .