DAOYIN 導引

Dao Yin

 

A leletek tanúbizonysága szerint a Csikungnál ősibb gyakorlás forma, jellemzőiben is eltér a csikungtól. Jelentése: irányítás / kivezetés. Ha a csikung yin jellegű, akkor a dao yin yang. Abban az időben keletkezett, amikor ez ember önmagát inkább a külső környezeten keresztül akarta megérteni, a figyelem befelé fordításával alakult ki a csikung. Tehát a dao yin úgy tekint az emberre, mint egy szupervezetőre, amely a környezettel szoros kapcsolatban van. A környezet ártóinak figyelembevételével arra törekszik, hogy ezeket kivezesse magából. Jellemzően sokkal aktívabb, dinamikusabb, mint a csikung és erőteljesebb nyújtásokat is tartalmaz.Szintén fontos eszköze a nei gong ( 內功 ) folyamatnak, funkciója főleg az irányítás, kivezetés, míg a  csikungé a szabályzás volt.

A gyakorlatokat itt két fő csoportra bontjuk: A Wu Daoyinek és a Sárkány Daoyinek.

A dao yinek tekintetében fontos területeket képeznek a Qi men-ek, azaz a csi kapuk. Ezek többnyire izületek területei, de ismeretesek további Qi men-ek is. Lényegében a dao yin gyakorlatnak olyna módon kell megszólítani a Qi men-eket, hogy azokat megnyissák. Továbbá az ín-izom csatornákat és a kötöszöveteket kell speciális módon előkészíteni, megnyújtani, és egészen speciális állapotban tartani a hatékony dao yin gyakorlás érdekében.

Sajátossága a dao yineknek, hogysegítségünkre vannak, az izületek megnyitásában, a nyújtásban, a letapadt, összesűrűsödött képletek feloldásában, közben pedig integrálnak is. A kitartó dao yin gyakorlás mellett ez a fokozódi testi integráltság érzékelhetővé válik. A nei gong folyamat elengedhetetlen ezsköze a dao yin. A megfelelő időben és módon kell hazsnálni.

A sárkány dao yinek, mindezek mellett kifejezetten a gerinccel és az alsó dan tiennel ( dan tien – 丹田 ) dolgozik. A gerinc különböző területeit mobilizálja, nyitja meg és így készíti elő további munkákhoz. Yang tipusú gyakorlatok, nagyon megmozgatják a testet, haladó szinten pedig megmozgatják a Qi-t, illetve az energia központokat, helyes végrehajátásnál kivezetnek, purgálnak.

Videók:
Saját Sárkány Dao Yin videó: itt
Wu dao yin video, a Lotus Nei Gong iskola egyik senior gyakorlójától: itt
Az egyik kedvenc Sárkány Dao Yin felvételem: itt

További csikung és dao yin témájú videók a Tudástárban.