TEST – 身体

Test és Egészség

A San Bao ( 三宝 ) – három kincs, a Jing ( 精 ) – Qi ( 氣 )  – Shen ( 神 ), azaz esszencia – csi -szellem. A köztük fennálló folytonos, kétirányú kommunikáció az, amely a 3 kincset fontossá teszi. Ezek közül a jing- esszencia áll a legközelebb a test, fizikai valóságához. A test egy olyan fizikai manifesztum, amit finomabb alkotó elmek határoznak meg. Ilyen a qi és a shen, tehát energiánk, elménk és szellemünk / tudatunk is hat a testünkre.

Lényegében a csikung is arról szól haladó értelemben, hogy a Qi hatással lehessen a testre és át alakítsa azt, a hagyománynak megfelelően.

Tehát a gyakorlást is a testtel kezdjük, megismerjük és irányításunk alá vonjuk, valamint egy olyan belső átalakulási folyamat veszi kezdetét ( nei gong ), amely hatékonyan és tartósan átformálja a testet, hatékonyabb működést lehetővé téve.

Ezért a csikung és dao yin gyakorlások esetében kifejezett hangsúlyt kap a test elő és felkészítése, karban tartása, edzése, mobilizálása, megnyitása. A mód ahogyan és amikor ezt végezzük a lényegi kérdés. A test különböző alkotó részeinek átformálása értelmében különböző, meghatározott állomásokat kell betartani, sorrendiséget, ha úgy tetszik. Az Yi Jin Jing ( 易筋經 ) – Ín -izom átalakító klasszikus tanításainak része ez a  sorrendiség, amely a hatékony, veszélymentes gyakorlás kihagyhatatlan része. A csikung, dao yin , sőt még a taiji quan gyakorlatának is szerves részévé vált az idők során.

A legtöbb nei gong hagyományokat őrző iskola tananyagába is beépültek az Yi Jin Jing alapelvei. Innentől a test átalakítása merőben más irányt vesz, mint az ismert sporttudományok, vagy wellness irányadó tételei diktálnák. Ősi, hagyomány alapú gyökerekre nyúlik vissza. A harcművészet, kínai orvoslás, és meditációs gyakorlatok előkészítő gyakorlatává vált így a testmunka.

Fascia – pólya

Testünkkel kapcsolatban a nyugati felfedezések különös hangsúlyt fektetnek a fasciára. Az orvosi, általános értelmezés fascia alatt csupán néhány eltávolítható szövet darabra utal. Míg világszerte a szakértők számára kiterjedt jelentősége van, olyasmiket emlegetnek, mint extra-celluláris-mátrix ( ECM ), illetve: – endomysium, perimysium, epimysium. Utóbbi vélekedés egészen egybecseng a taoista felfogással, amely még egyszerűbben írja le: minden kötöszövet, membrán, sejt, amely nem izom, vagy csont. Eddigi tapasztalatom szerint komoly igénybevételnek és edzésnek veti alá a csikung és a daoyin ezeket a szövet féleségeket.

Szerepük van, a test átalakításában, újra rendezésében, a meridiánok ágyaiként- az ín-izom csatornák ( Jing Jin –  筋) okán van jelentőségük. Minél szabadasbb, mobilabb, élettel telibb ez a finomszöveti / kötőszöveti rendszer, annál jobb keringést és egészséget biztosít nekünk. Ráadásul ez a szövetféleség vezeti a legjobban a Qi-t , így hatékony, tradícionális edzése esszenciális kérdés.

A gyakorlatok fokozzák: az inak és izmok erejét, funkciójat, a stabilitást és biomechanikát, az izületi fájdalmak csökkenését, hajlékonyságot és mozgás tartományt, a szenzoros, motoros és proprioceptív funkciókat.

Heti online gyakorló óráink szerves része mindig a bemelegítő test munka, a hosszútávú csikung gyakorlás pedig egyértelműen ebbe a kategóriába tartozik, ha hatékony.