A Sárga Császár és a Dao Yin

Huangdi Neijing 黃帝內經 – A Sárga Császár Belső Kánonja ( orvosi könyve )

A legfontosabb ősi irata a kínai orvoslásnak, taoista elméletnek és életvitelnek. Dialógus a szerkezete, amely a Sárga Császár és egyik orvosa, minsztere, Qibó között zajlik.

Összeállításának eredetét nagy általánosságban időszámításunk előtt 200 környékére teszik. A Neijing szerint az univerzum különböző erők és alapelvek összetétele, ilyenek: a Yin és Yang, Qi (csi ) és Öt Elem ( vagy állapotváltozás ).

Donald Harper, Vivienne Lo and Li Jianmin megegyeztek abban, hogy a Neijing szisztematikus orvosi elméletrendszere szignifikáns hasonlóságokat mutat a Mawangdui Selyem iratokkal ( amelyeket i.e.:186ban pecsételtek le, ford: és amely tekercsről beszélek a: “Mi az a Csikung” ,podcastban- youtube csatornánkon ). Így arra jutottak, hogy a Neijinget csak ez idő után állíthatták össze. Akkor is 2000 éves mű minimum! És erre alapul ma a kínai orvoslás.

Ámde, a Mawangdui lelet tartalmazza a Dao Yin Tu-t, ami a Dao Yin gyakorlás tekercse ( Dao yin- csikung kapcsolata a fent emlitett podcastban tárgyalva. )

Ma olvasgatva konkrét utalásra bukkantam a Sárga Császár Belső Könyve- Spirituális Tengely kötetének, 42. fejezetében. Onnan a kép. Szóval a Sárga Császárnak is gyakorolnia kellett a Dao Yint, érdekes! Még a könyv melléklete sem fedi teljesen a Dao Yin lényegét, de nem áll távol tőle azért.

Ha felszabadulunk a karanténból, tutira folytatjuk a képzést a Sárkány Dao Yinekkel, iziben! És az 5 Wu Dao Yin gyakorlatainak is szentelek egy kurzust. Ideje lesz, hogy megtanulják, az akupunktúrás orvosok, tuina masszőrök és shiatsu gyógyászok, azt, amit a Sárga Császár is gyakorolt!

Jó gyakorlást!