Élet esszencia és a csikung

nei gong esszencia jing csikung

A hosszú élet „titkos” technikái – 🙃🤪. Csikung összefüggések.

A gyakorlók számára a hosszú és egészséges élet azért fontos, hogy gyakorlásuk sikeres lehessen. Minél kevesbb gond van az egészséggel, jóléttel, élettel, annál könnyebb a nehezebb gyakorlatokra koncentárlni.
Az egészség egyik alapkövét Jing – 精 néven ismerik. Másképpen Vese esszencia.
Az ember ismert három kincsének , San Bao – 三寶 egyike. A Qi ( csí ) az esszenciából kiindulva érthető meg, és a Jing, esszencia pedig a Qi-ből kiindulva érhtető meg. A Vese Qi-je, a Vese yin és Yang Qi-je az esszencia ápolásán keresztül javítható, hiszen alapját képezi ezeknek.
A Jing hiány felismerhető ezekből: szédülés, laza fogak, haj hullás, fülcsengés, gyenge és fájdalmas térdek, derék. Esetleg nehezebb és hosszabb gyógyulási és regenerálódási idő.
Mindenkinek szüksége van vitalitásra, aminek nincs határa, ezért mindenkinek szüksége van az esszenciája táplálására. Ezt a nei gong mesterei már évezredekkel ezelőtt felismerték, és átadták az mebereknek, olyan jól sikerült ez, hogy a kínaiak, egészen máig megőriztek hagyományos praktikákat az élet esszenciájuk ápolására. Ezek az étrenden, öltözködésen ( szezonális ), a pihenés és munka egynesúlyén, és speciális gyakorlatokon keresztül örződtek meg.
A fizikai test ereje, hajlékonységa, és egészsége a Jing egyik mutatója, egyszersmind a csikung gyakorlás meghatározója. A gyakorlatok önmagukban nem javítják az élet esszenciát, vagy a Qi keringést. Fontos egyfajta alap vitalitás, egészség, innen lehet elindulni a komoly csikung gyakorlatok irányába.
Nálunk az öngondoskodásnak ez a természetessége hiányzik. Nem mozgunk eleget, és ezek a mozgások sem elég speciálisak. Nem tudjuk, hogy mozogjunk télen, hogyna nyáron, mennyit pihenjünk. És nem ismerjük már a testünket eléggé ahhoz, hogy meg tudjuk érteni, mi kell neki.
Tehát ha sikerült elérni egy megfelelő vitalitást, és táplálni mindennek az alapkövét, a Jinget, akkor kezdődhet érdemben a Qigong gyakorlás. Ezek a jelek láthatóak, és remekül instruálható az út. kihagyni az alapvető lépéseket hiba, és megtorpan majd a fejlődés.
A Jing táplálása nem csak a komolyabb gyakorlóknak fontos ( inkább csak másképp fontos ), hanem minden embernek. A reprodukció, a regenerálódás üzemanyaga a Jing. Gyenge Jing esetén előforudlhat: visszamaradott fejlődés és növekedés, születési defektusok, visszamaradott fizikai és mentális fejlődése az utódnak, lassú vagy nem teljes érés, nem megfelelő agyi funkciók, gyenge lábak és csontok, impotencia, és más reproduktív problémák, korai szenilitás.
A Jing nem csak gyakorlatokkal szabályozható, táplálható, hanem jelentős szeepe van az étrendnek , a Jing tápláló élelmiszereknek, és a gyógynövény recepteknek is. De ezek hatásosságához az kell, hog ylegyne egy egészsége s, jól működő emésztés, feldoglozás. Így a Lép és a Máj funkciók azok amiket elsődlegesen rendbe kell hozni, az erős emésztési tűzért.
A stresszkezelés, és a csikung technikái ezért is függnek szorosan össze. Bár az élet állíthat elénk váratlan akadályokat ilyen értelemben is, a prevenció és a hosszú távú fejlődés kulcsa mégis itt van ezekbena témákban.
Jövő hétvégén ezekbena témákban merülünk el, a nei gong gyakorlása ezeken az alapokon nyugszik és sokkal messzebb mutat, mint gondolnánk.
Haladó gyakorlás elképzelhetetlen ezen alapok nélkül. A haladó csikung gyakorlatok mélyebb aspektusainkkal foglalkoznak, de az cska akkor lehetsége,s ha az alpok rendben vannak, nem okoznka zavart. A meditációs gyakorlatokra ez még hatvényozotabban igaz. A nei gong fejlettebb gyakorlataiban a Jing új kiemelt szerepet kap majd.
Ezért fontos a fizikai test állapota, és a Jing, Vese esszencia állapota. Ha érdekel a téma mélyebben keress bátran. Vagy jelentkezz a következő kurzusra, amely augusztus 11-13-án lesz, Budapesten.
—> https://www.daoneigong.hu/esemeny/nei-gong-budapest-augusztus/