Nei gong definíció

neigong adamtao
Napok óta ( és 7. éve már ) készülök a holnap kezdődő 3 napos tanfolyam megtartására.
Közben rájöttem, hogy újra meg kellene próbálnom elmagyarázni, mi is az a Nei Gong. Erre videóban is kísérletet teszek, talán még ma.
Lényegében arról van szó, hogy be kellene mutatnom azt, hogy mi a Nei Gong, az iskola nevében is benne van, és alapvető volna tudni, érteni, hogy eljusson azokhoz, akiknek, ez számít.
Véleményem szerint, mint oly sok dologban, ebben is kis fázis késében van Magyarország. Ehhez elég azt tudni, hogy a keletről kiáramló első csikung tanárok nem feltétlenül a legjobbak közül valók voltak. Logikus. A nyugat szűrőjén lassan jön csak át a valódi nei gong lényegileg.
Nei gong : Belső képesség, a belsővel való munkának a képessége.
Mélyebb belső munka, amely mélyebbre vezet, mint a csikung. A személyes felébredésnek egy olyan formája, amely a test különböző alkotóelemeivel foglalkozik. ( Jing, Qi Shen és Yin – Yang )
🚫 ( Hiba összekeverni a taiji terminológiáját, a kínai orvoslás terminológiáját a nei gong terminológiájával. Nem ugyan arról beszélnek, amikor Qi-ről vagy yin és yangról beszélnek. )
A nei gong sokkal nehezebb és intenzívebb, a csikunggal összehasonlítva. Más szintű elhivatottságot igényel, olyanoknak való, akik a belső művészeteket olyan mélységig tanulmányozni szeretnék, amennyire csak lehet.
Jellemző még rá, hogy nehéz hozzáférni autentikus, valós tanításhoz, gyakorláshoz. Nagyon magas a potenciálja és tényleg része a titkosság.
🚫 ( A kínai orvosi anyag sokkal könnyebben hozzáférhető, nagyon nagy tudás anyaggal, ezért többnyire ebből vesznek át kifejezéseket, hogy helyettesítsék amit nem értenek, csikungban, nei gongban. Ez zavarhoz vezet, de minden esetre kellemetlen látni. A nei gong kifejezések beillesztése és használata, alaptalanul, szintén zavarba ejtő. A dan tien kifejezés is ilyen. Valóság tartalma érzékeléssel, megismeréssel és gyakorlással bebizonyosodik.)
Tehát: a nei gong a legmélyebb gyökerével dolgozik annak, amik legbelül vagyunk. A test műhellyé válik, és alkotó elemei átformálódnak, hogy alkalmasabbá váljanak a gyakorlásra. Ennek metodikája rögzített, a taoista alkímában és buddhista gyakorlatokban gyökeredzik. Ez nem játék, és nem lehet megúszni a „bliccelést”, kamut, mivel tényleg az alkotó elemeinkkel dolgozunk. Míg a csikung széles körben elterjedt, publikusan hozzáférhető, könnyen, a nei gong nem.
Azt gondolom, látva a tendenciákat, hogy felelőtlenül nyúlunk gyakorlatokhoz, alkímiához, energiához, figyelmen kívül hagyva, hogy létezésünk/ életünk építő köveivel ” játszunk”. Ami hatásos, hatékony, az kiemelt módon kell a helyén kezelni. A felelősség is nő.
Olykor érkeznek megkeresések, olyan esetekkel kapcsolatban, amikre illik a csikung-betegség tünet együttes, vagy más néven kundalini betegség tünetegyüttesei. Ezek legtöbbször, helytelenül végzett gyakorlás eredményei, és azért említem meg, mert illeszkedik abba a jelenségbe, amit leírtam. Olyan technikákat, gyakorlatokat tanítanak, amelyekre nem kész a gyakorló, mert nem értik például a nei gong folyamatát, vagy mert nincs felkészítve, nem tart „ott”.
Fontos az egészséges skepticizmus, igenis vizsgáljuk meg az elhangzottakat, ne vegyük készpénznek és mindenképp eredményre fogunk jutni. A téves módszerek, a helytelen alkalmazás is eredményre vezet, de mindig majd egy hozzáértőnek kell helyre hozni mások felelőtlenségét.
Tehát a nei gong nagyon hatékony, lényege, hogy átalakítsa az embert annak megfelelően, hogy hatékonyabban gyakorolhasson az építő elemeivel, de ugyanakkor pontosan emiatt, fontos a tisztán látás, felelőség, és kompetencia határok ismerete. Ebben az értelemben vállaltam hogy a következő 3 napban dan tien gongot és alapvető légzés gyakorlatokat fogok tanítani, hogy a nei gong alapjaiban elmélyülhessenek az érdkelődők.
Annyiban nemzetköziek leszünk megint, hogy most éppen Lengyelországból tisztelnek meg jelenlétükkel, úgyhogy arra is figyelnem kell, hogy két nyelven beszéljek, nem hülyeségeket. 🙂
Igyekszem még írni a témáról, a nei gonggal kapcsolatos tudni valókról, hiszen ezek gyakorlásába fektetünk energiát itt. Ha el tudom mondani , lényeglátóan, akkor videó is felkerül ma erről.