Shiatsu helyzete / hatékonysága

shiatsu tuina neigong budapest
„Integratív medicina és egészségmegőrzés: szándéka szerint tudományosan holisztikus, fenntarthatóan ésszerű, személyre szabottan emberi.”
„Komplementer medicina: olyan kiegészítő gyógymódokat foglal magába, amelyek a hagyományos orvosi tevékenység mellett alkalmazhatók a minél tökéletesebb gyógyulás érdekében (azaz természetes gyógymódokat alkalmaz)”
Az integratív medicina az orvoslás és a komplementer medicina elegye, ötvözete.
A shiatsu és a tuina ilyen értelemben a komplementer medicina kategóriájába tartozik, főleg, hogy világszerte elismert professzionális eljárás e tekintetben a shiatsu.
Innentől fogva pedig sokféle szemszögből is értelmezhető a shiatsu alkalmazhatósága.
Például:
– kiegészítő, támogató medicinaként,
– vagy önmagában preventív eljárásként, hiszen mindig is egészként tekint az emberre és nem csupán a tüneteit vizsgálja,
– vagy önmagában tüneti kezelésként, mozgásszervi problémák esetén, fájdalom enyhítés, alvászavar, emésztési problémák, stb.
A kérdés tehát, hogy mire jó a shiatsu, mindig is attól fog függni, hogy ki kérdezi, illetve hogy adott esetben, hol van a kompetencia határa a shiatsu terapeutának. Ami az orvosra tartozik, az az orvosé, ez tiszta sor kell legyen.
Meglepve, csodálkozva néznek a vendégek, amikor kiderül, hogy a burn-out, kiégés, stressz kezelésében is hatékony lehet a shiatsu.
Véleményem szerint a shiatsu tudománya az érintés. Az érintésben elképesztően elmélyített a tudás anyaga.
Az érintés, első szinten idegrendszeri kölcsönhatás, az érintés minősége, mélysége, időtartama, ritmusa játszik meghatározó szerepet ebben a kölcsönhatásban, és vált ki adott válasz rekaciót.
A felsorolt tényezők, szorzóval is rendelkeznek, és összhatásuk még komplexebbé teszi a kiváltott eredményt. Erre jön rá a terapueta, hogyléte, fizikai és mentális tisztasága, amelyeket klasszikusan kötelessége karban tartani. Valamint elme és tudat állapota.
Ez utóbbi a shiatsu egyik legnagyobb alakja szerint a satoriig is eljuthat, mások szerint még tovább. Tehát aki shiatsu kezelésre ellátogat számíthat egy teljes spektrumra, a hétköznapi masszázs jellegű tapasztalattól kezdve, egészen valami megfoghatatlanig. Ugyanis érintve lenni, valaki által aki testében is együttérző és semleges, nem vár el semmit, de kész van, jelen van hogy segíthessen, és figyelme is odaadó, független, az egy másik „kávéház”.
A figyelem, tudat állapot, mentális és fizikai tisztaság és az érintés felsorolt minőségeinek összjátéka teszi művészetté a shiatsut. Ideális esetben ellenőrzött, következetes művészetté, hiszen kinai orvosi , anatómiai és egyéb tudással, átfogóan megértő és állapot felmérő képességekkel is kell rendelkeznie a shiatsu terapeutának.
Szóval szerinted ez csak egy masszázs? 🙂 Hogy mered? Haha
Budapest, Csepel,
adamtao.csikung@gmail.com vagy telefon.
Molnár Ádám