Shiatsu – felszabadulva

shiatsu tuina csikung

Shiatsu – felszabadulva

Ellazultál?

 

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták nekem, hogy a shiatsu / tuina vendégeknek adott kezelésekben az egyik nagyon fontos határozó volt, az ő saját képességük az ellazulásra. Ez a kezelés hatékonyságában is látszott. Extrém példa pedig a cikk végén.

~ de mi is az a shiatsu vagy a tuina? A tuina tekinthető a shiatsu elődjének, és mint olyan kínai energetikai masszázs. Japán és kínai testkezelési módszerek. Sok évszázados múlttal. A kínai orvoslás segédeszköze a tuina, így a shiatsu értelemszerűen ebből nőtte ki magát. Bővebben: itt , wikipedia

 

Tehát a tapasztalatok azt mutatták, hogy nagyon nagy a szórás az ellazulásra való képességben. Ez a képesség egyébként meghatározza az illető általános jólétét és pihenő / regeneráló idejének minőségét is. A kezünk alatt világossá válik, az adott vendég testének lazasága és feszessége is. Ahol akaratos, vagy akaratlan feszültség van, korlátozódik az áramlás, keringés. Megjelenhet fájdalom, de maradhat rejtve is a feszültség, sokszor nem is tudnak róla. Ez a test rejtélye. Különböző makacs betegségek mozgató rugója is lehet.

A feszültségek megmutatkoznak a személyiségben, elmében, gondolatban, érzelemben is. Egyszóval az pszichében. Sok esetben a psziché és a test feszültségei összefüggnek, utóbbi térképként szolgál(hat).

Ellazulás, bizalom, hit. Ezekben is sokféle változatot láttam. Többéle forgatókönyv lehetséges: belső ellenkezés, bizonytalanság, semleges állapot, nyitottság lehetőségek felé, az alapelvek és a shiatsu gyökereinek értése és végül valamilyen keleti belső művészet gyakorlása.

A skálának ezeken a különböző fokain mind más és más hatékonysággal fog bírni ugyan, az a shiatsu kezelés, ugyan, attól a shiatsu gyógyásztól. A befogadóbb, nyitottabb rendszer ( test, elme ) gyorsabban és könnyebben reagál az adott ingerekre ( pl shiatsu vagy tuina kezelés ). Ebben játszik szerepet az ellazulás képessége. Nemekre és életkorra bontott tendenciák is megfigyelhetőek voltak, természetesen kivételekkel.

Az ellazulás képessége fejleszthető. A shiatsu, tuina kezelések rendszeres alkalmazása is segít ebben. És vannak más megoldások is. A lényeg, hogy megértsük, a test – elme rendszere akkor tud hatékonyan működni, ha a megfeszülés mellett képes az ellazulásra is. Egyikből sem ajánlatos a túlzás.

Az extrém véglet egyébként az volt, amikor alkalmam volt nei gong ( lásd itt ) gyakorlókat kezelni shiatsuval vagy tuinával. A rendszerük nagyjából véve 10-szer befogadóbb volt, ami azt jelenti, minden megindított változás ennyivel gyorsabban következett be. A csikung ilyen mély és alapos gyakorlata oda vezet, hogy a test nagyon hatékony módon kezd működni. Gyorsabban regenerálódik és szövetei élők, azonnal reagálnak. Ellazulási képességük révén befogadják az új változást, rendeződést. Ennek vetülete természetesen az elmében is, a pszichében is megvan. A nehézségeket is már eleve másként dolgozzák fel, könnyebebn, gyorsabban.

 

Természetesen a shiatsu vagy tuina gyógyász minősége , tisztasága, és ereje / stabilitása is meghatározója ennek a folyamatnak, a cikk azonban alapvetően arra szeretne rávilágítani, hogy a vendég a kezeléseket hatékonyabban tudja fogadni, ha el tud lazulni, van bizalma, hite és átlátja , hogy ez lehet egy folyamat is. Hiszen alapvetés az állandótlanság.

 

Légzésünk megfigyelése, a test karbantartása, nyújtása, lazítása , feszesítése, mozgatása, pihentetése, és speciális gyakorlatok ( csikung, daoyin ) hozzájárulnak ehhez a folyamathoz. Aminek egyik eredménye az ellazulási képesség fejlődése. Étkezésünk és az amit elfogyasztunk szintén közreműködik ebben. A környezet amiben élünk és ahogyan azt használjuk szintén tényező.