Shiatsu / Tuina – hogyan áll az érzelmekhez?

shiatsu tuina budapest érzelmek

Mik az érzelmek? Valójában itt és most, a kínai orvoslás felfogása szerint fogok hozzájuk állni, amely részben kacsolódik a kínai alkímiai felfogáshoz.

Ez pedig a működés, a működést pedig rendszerben, valamihez képest próbálom láttatni. Mint ahogy az egyik legfontosabb kérdés, ha vizsgálunk valamit, hogy: „mit csinál?”

Az érzelmek rendszerekbe csoportosulnak a szerveinkkel, a fizikai főbb szervekkel, mint tüdő, máj, lép, vese, szív stb. Ezeknek a szerveknek funkcióik vannak, amelyek működésébe bizony beleszólnak az érzelmek. Ennek évezredes tapasztalati anyaga van.

Másképpen is tekinthetünk az érzelmekre, például, hogy mennyi ideig érintenek minket. Alap esetben, jönnek és mennek is. Krónikus esetben velünk maradnak hetekig, hónapokig esetleg évekig.

A fizikai test pedig annak megfelelően alakul, hogy milyen a pszicho-emocionális ( érzelmi) berendezkedés. Ha a napom nagy részét bosszankodással, politizálással, haragvással , kritizálással töltöm, az egyfajta „festés” kezdetben, hosszabb idő alatt pedig sűrűbb fizikai lenyomatot hagy. Például megváltoztatja a hormonális működést, gátolja a máj működését, amelynek többszörös feladata van, de az egyik fő feladata kínai orvosi értelemben a Qi akadálytalan keringetése.

Ha pedig elakad , stagnál a Qi, amely egyfajta közvetítő érzelem és fizikalitás között, az visszahat az érzelmekre. A kínai orvosi gondolkodás mindig két irányú, és azt nézi az adott dolog mit csinál. Tehát ha a fizikai szerv zavart szenved az visszahat az érzelmekre és nagyobb valószínűséggel leszek frusztrált, még dühösebb. Ezt vagy megélem, vagy elnyomom – de lényegében felismerhető hogy ez az állapot hat rám.

A kép azt illusztrálja, hogyan vannak jelen különböző arányokban, keveredve bennünk ezek a bent ragadt érzelmek. Ráadásul az idő előre haladtával ahogy számtalanszor újra éltük őket, tendenciákká alakulnak, valószínűségük nő, hajlamosítanak.

A shiatsu és a tuina is tud hatni ezen a szinten, vagy ebben a rétegben. Tehát a fizikai test tünetei, a Qi jellegzetes mozgásai , vagy elakadásai egészen pontosan megmutatják, az érzelmekben hol és milyen rendellenesség keletkezett. A kezelések alkalmával , lehetőség nyílik „megérinteni” ezeket a „helyeket”, és elősegíteni a változást. Ha úgy könnyebb elképzelni, ezeket a felhőket el lehet mozdítani. Amikor ez sikerül a shiatsu terapeuta a testben is érzékelni fogja változást.

A fent említett példa, amely a Májhoz ( nagybetű ,mert kínai orvosi értelemben használt kifejezés itt ) kapcsolódó érzelmek és a Qi elakadása mentén világít egy helyzetre, fizikailag lekövethető a hő változásaiban. Például a fejben felgyülemlett hő okozhat fejfájást, amelynek háttere éppen a Máj elégtelen működése, érzelmi szinten pedig elnyomott harag, frusztráció, tehetetlenség érzése feszít belül. Ez feloldódik a kezeléssel, és a hő eloszlik a testben.

Az ember természetese funkciók együttműködése mentén működik, egynesúlyt találhat a kibillenésben, attól függ mihez hajlandó hozzászokni. Ideális esetben változásra hajlmasnak kellene lennie, ez a képesség vissza szerezhető. Az egyik legjobb eszköz a „kibillentésre” a shiatsu vagy a tuina, mert az embert ennyire holisztikusan látja, és ellenőrizheti a változásokat, fizikai, Qi és érzelmi szinten is.

A prevencióban is óriási szerepe van ezeknek az összefüggéseknek, lásd az érzelmek fennállásának idő faktora!

Igyekszem, erről videót is készíteni, ha például megígérném itt, akkor köteleznem kellene magam, hogy megcsináljam. Hogy legyen?

Amennyiben hasznosnak találtad ezt az írást, megköszönöm ha megosztod. Főbb célkitűzésem, hogy tárgyilagosan bemutathassam, hogy működik a shiatsu vagy a tuina és hogyan működik a nei gong. Kiemelten fontos számomra a prevenció kérdése, igyekszem ezt is kifejteni a következő időszakban, akár videóban is.