Akaraterő / Életerő 2/ 1. rész

akaraterő nei gong vesék qi

2 részes írás, amiben a követezőkre keressük a választ:
– akarat erő és a sikertelen kísérleteink összefüggései,
– a szellem, a tervek és a kitartás kérdés körei
– egy fordított hozzállás, amelyet észre sem vettünk ( 2. részben )
– szellemi/ tudati kompozíciónk ezekért felelős része és annak testi megfelelője, illetve élet beli kivetülése.

Tehát egy kis „kínai” szómagyarázat, nagyon le egyszerűsítve ( mint anno a színdarabok előtt a szereplő bemutatás, kelleni fog , hogy értsük a „színdarabot”:

Zhi – 志 : a születés utáni tudat 5 alkotó részének egyike. olyan yin része, amelyet leginkább az akarat erővel lehet leírni. Azért felelős, hogy a szellem inspirációinak véghezviteléhez erőt és kitartást biztosítson.
Vesék: nagy betűvel azért jelölik, hogy megkülönböztesse a nyugati, anatómiai értelemben vett veséktől a szó jelentését. Hiszen funkiókat is értenek alatta. Egyéb iránt a Zhi-vel szoros kapcsolatban áll, úgy szokták kifejezni, hogy a Zhi lakhelye a Vesék, vagy a fizikai manifesztálódása.
Jing – 精 : szintén szoros összefüggésben van Zhi, Vesék és a Jing. Alapvetően esszenciának fordítják és egy olyan üzemanyagról van szó, amely lehetővé teszi az élet növekedését bennünk. Többek között a sejtek fejlődéséhez, megújulásához szükséges, a reprodukcióhoz, és távolabbi értelemben az öröklött tulajdonságokhoz. A sorshoz, életúthoz, gyakorlatilag az élet szikrája bennünk. Leegyszerűsítve amíg van bennünk Jing, élünk, amint „elfogy” meghalunk. Az emberbe a Mingmen-en keresztül lép be , amely a Vesék területén található.

Szóval az úgy volt, hogy az ég akaratának valahogy meg kellett jelennie a földi világban, másképpen a tudat mozzanatait le kell képezni a fizikai valóságra, mozgásba kell hozni. Mozgásban kell tartani… A Jing bonyolultabb ennél, de egyelőre elég ha ebben a modellben megértjük. Az életút ( Ming ) egy részt attól függ, hogy mit örökültünk ( Jing ). Az hogy ezt hogyan éljük meg, már nem csupán az öröklött tulajdonságoktól függ. A gyakorlás itt jön a képbe, egyfajta lehetőség arra, hogy a „rázós életutat” kiegyengessük.

Találkoztunk azzal a jelenséggel, hogy elhatároztunk valamit és rövid időn belül abba maradtak a megfelelő irányba tett erőfeszítések?

Ennek három alapvető oka van:

 1. Szokások,
 2. Függőségek,
 3. Figyelem elterelés ( beszédes, hogy a distraction angol kifejezés szinoním jelentései ezek: szórakozás, kikapcsolás, elterelés, zaklatottság, őrület )

Amikor elfáradunk, de úgy mélyen, hosszú távon elfogy:

 • türelmünk,
 • elfelejtjük a céljainkat,
 • megváltozik a fontossági sorrend ( érthetően, hiszen túlélési ösztönök kapcsolnak be )

Az energia kérdése tehát azért fontos, a Qi – 氣 megértése abban áll, hogy megértsük a funkcióink akkor működnek jól, ha van elegendő energiánk. A kávé, a tea és egyéb stimulánsok nem szolgáltatnak energiát, Üres energiának is nevezhetőek. Csupán csak a meglévő energiát hozzák keringésbe. A nei gong művelői ezt szépen lassan megértik és értelmet nyer számukra a hatékony működés, ami azzal kezdődik, hogy a meglévőt ne pazaroljam, aztán azzal folytatódik, hogy raktározzak, és végül pedig , hogy többlet energiát állítsak elő.

Hogy miért kell többlet energia? Hát hogy a fent megpendített területeken ( célok ) kitarthassak, hogy emlékezzek, hogy véghez vigyek. Tehát ha azt tapasztaljuk, hogy ezeken az állomásokon kudarcot vallunk, akkor:

 • nem lusták vagyunk, hanem fáradtak,
 • nem vagyunk valamilyenek, hanem belekerültünk bizonyos ciklikus működési mintákba, amelyből energia hiányában nem tudunk kitörni,
 • nem csak energiára van szükségünk, hanem átrendezésre.

Amikor az akarat erő elfogy ( mert nem megfelelően használtuk, kihasználtuk, eltértünk a természetes ritmustól, stb ), akkor a Vesék funkciói meggyengülnek: kognitív képességek gyengülnek, a légzés funkció gyengül, az alvás és pihenés minősége romlik, az idergendszer elfárad, a hormon háztartás felborul. Stb.

A kínai, taoista stb szemlélet köti ugyan a Veséket, a Víz elemhez, a télhez, de ez önmagában nem érthető addig, amíg a gyakorlatba át nem ültetjük. Hiába a kapcsolat, ha télen is azt akarom amit nyáron, ha nem veszem fel a tél ritmusát, ha az évnek ezt a szakaszát nem arra használom , amire való. A trópusokra utazni télen egy négy évszakos európai embernek nem töltődés, megvan a célja, haszna, de nem töltődés. A vese csikungok sem működnek jobban télen maguktól, nem kapunk mágikus löketet az évszaktól, nem pörög be a Víz elem, hogy csodálatosan rendbe hozzon. Sokkal inkább fontos, hogy a megfelelő ritmust felvegyük, ébredés ideje, lefekvés ideje, vágyakkal való kapcsolat, munkatempó, és csak eztuán illeszthető be a gyakorlás.

Hiába gyakorlunk, ha közben hódolunk a függőségeinknek, szokászainkból nem engedünk és Tv nézéssel, videó játékokkal, szexxel, droggal, partikkal múlatjuk az időt.

A bejegyzés, és a két rész fő fókusza mégsem ez, hanem, hogy miért maradnak abba törekvéseink, miért nem tudunk kitartani és elérni a hosszútávú célokat? Ezekre a válasz valahol a Zhi, a Vesék, és az esszencia környékén, a bátorság, bölcsesség, akaraterő , kitartás és a félelmek mezején található. Itt vannak a szokások , a függőségek és az elterelő jelenségek is.

Mindenkinek, akinek ez számít, magának kell kidolgoznia. A mintázatok felismerhetőek, de igaz, őszinte hozzállás nélkül rejtve maradnak. A bölcsesség, az igazság. Aki hazudik magának és másoknak, az nem igaz, sosem lesz bölcs. Okos még lehet, de bölcs nem, és így nem fog tudni belátni semmit. Roppant nagy téma ez, és nincs tuti megoldás, erőfeszítés nélkül semmit sem kaphatunk.

Apropó, a gyakorlásra tett erőfeszítés abban mutatkozik meg, hogy a gyakorláshoz kapcsolódik egyfajta Qi, amit csak magával a gyakorlással lehet fejleszteni. Ha nincs gyakorlás, nem teremlünk ilyen Qi-t, kész passz. Mesélni lehet róla, de az még nem az. Ráadsául az akarat erőt fel tudja őrölni a gyakorlás, és ennek értelme abban áll, hogy a megfelelő minőségek mellett kell gyakorolni. Például: lehet hogy valaki kifárasztja az akarat erejét és Vese hiányhoz ( értsd HKO szerint ) vezet a napi két órás gyakorlása, míg valaki másnak a napi 6 óra sem okoz ilyen gondot.Mert:

 • Megfelelő módon, a megfelelő minőségekkel gyakorolt,
 • Mert az öröklött élet eszenciája ( Jing ) „szerencsésebb”,
 • Mert az öröklött életútja szerencsésebb,
 • Mert mindannyian mások vagyunk, ugyan azt a gyakorlatot senki két ember nem csinálja ugyan úgy. Mi magunk állunk a gyakorlásunk útjában.

A csikung szabályzás, a nei gong az a belső folyamat amelyen keresztül mehetünk a gyakorlatok megfelelő alkalmazása által. A gyakorlást viszont senki sem végezheti el helyettünk és ha nem végzik el, akkor nem történik semmi ez irányba, maximum hisszük, hogy történik. A tények makacsok.

A bejegyzés képe azért hasonlít a 2023 januári , budapesti esemény borító képére, mert van nagyon sok közös szál a témakörökben és a gyakorlatokban, amiket ott fogunk végezni. A tél egyébként alkalmas a Vesék feltöltésére, az akaraterő megújítására, de bonyolultabb annál, mint ahogyan azt gondoljuk. Egy sor feltételnek meg kell felelni, megfelelően időzíteni és helyes minőségeket alkalmazni.