Alsó Dan Tien

alsó dan tian a csikungban

Dan Tian – Alapok

(Alsó Dan Tian)

A csikungban és így a Nei Gongban az Alsó Dan Tian kiemelt fontosságú, mivel megtalálása és a vele való munka kikerülhetetlen.

Több dan tien van, alapvetően alsó, középső és felső. Érthető módon a munka az alsó dan tiennel kezdődik. Képesnek kell lennünk megtalálni, ami nem könnyű feladat. Nem dolgozhatunk vele anélkül, hogy először meg ne találnánk.

Ennek a lokalizációnak és később az alsó dan tien ( egyfajta energia központ ) felébresztésének több komponense is lesz. De mielőtt az összetevőkkel foglalkozni kezdenénk, fel kell készítenünk a testet és elmét erre a munkára. Ebben áll a qi gong és dao yin alapvető jelentősége.

Az also dan tien felébresztése után több funkciójának hasznát fogjuk enni, ezek közül az egyik például az energetikai érzékenység. Hogy ki, mit ért energetikai érzékenység alatt, az változó lehet. Az érzetek és az idegrendszer különböző jelzései még nem feltétlen jelentenek energetikai ( Qi , chi ) érzékenységet.

Az also dan tien az a hely , ahol a 3 kincsünk ( Jing, Qi, Shen ) egyik átalakulása végbe megy. Nevezetesen a Jing ( “tying” , azaz esszencia) átalakulása Qi -vé( chive). Minél hatékonyabb ez az átalakulás, annál jobban kiaknázhatjuk a lehetőségeinket, annál több energiával gazdálkodhatunk.

Gyakran tévesen a Qi Hai ponttal azonosítják az also dan tient. Vagy éppen a csakrák rendszerével, amely teljes tévedés. Vagy előfordulhat az is, hogy nem tudják pontosan hol is kell keresni. Ismétlem, anélkül, hogy tudnánk merre keressük a DT-t, nagyon kis esélyünk lesz arra, hogy megtaláljuk. Azután pedig kitartó gyakorlással fogjuk tudni stabilizálni a kapcsolatot a valódi DT-el.

Amint sikerül az alsó dan tient felébreszteni, mozgásba jön és “felébreszti” az energia ( Qi ) testet. Számos módon járul hozzá az egészségünkhöz, ez a folyamat, aminek az összefoglalása egy külön fejezetet is kitenne. Ezen kívül pedig számos munka vár rank vele később a nei gong folyamatban való haladásunk során. Nem is beszéle a Nei Danról, azaz az alkímiai gyakorlásról.

A qi gong és dao yin kurzusok segítségével szépen, fokozatosan haladunk abba az irányba, hogy késszé váljunk az also dan tient megtalálni, majd pedig dolgozni vele. A korábbi gyakorlásunk is teljesen meg fog változni ezen a ponton és új irányt kap a gyakorlásunk általa. Ez többször elő fog fordulni a nei gong folyamat során.

Itt megnézhetsz egy videót Damo Mitchelltől, a hamis és a valódi Dan Tian témakörében, angolul: Kattints ide.