Gerinc

Gerinc és a Sárkány

A következők nem orvosi, vagy gyógyászati információk, én olyat nem írhatok, nem is tervezem. Sokkal inkább következnek olyan sorok, amik a Gerincet a taoista módszertan nézőpontja szerint veszi, valamint véleményeim, tapasztalataim tanulmányaim összessége.

A Gerincre sokszor referálnak a “sárkány” kifejezéssel, például  a “felébreszteni a sárkányt” kifejezés utalhat a gerinc felébresztésére. Hogy ez mit jelent arra reményeim szerint az alábbi sorok fényt derítenek.

Sárkány Dao Yin gyakorlataink, amiket a Lotus Nei Gong iskolánál sajátítottam el, és kaptam jogosultságot az oktatásukra, még Long Dao Yin néven is ismertek. “Long” ugyanis Sárkányt jelent. Pont mint a Longmen Pai, azaz Sárkánykapu tradíció.

Ezeknek a gyakorlatoknak a napi!!! rendszerességű végzése vezethet a gerinc egészségéhez, de ez inkább mellékhatás, mint cél, tehát semmiképp sem terápia. Sem a Qi gong sem a Dao Yin nem terápia!!!

  • Tartják, hogy a gerinc egészsége meghatározza az általános egészségünket is. Az egészséges gerinc azt is jelenti, hogy: nem fáj itt-ott, rugalmas, hajlékony, ahol az a funkciója és erős, tart, ahol az a feladata.
  • A csigolyák közötti terek is egészségesek, ennek ugye külön anatómiája van, azonban qi gong és dao yin szempontból, nyitottnak kell lenniük. Számos olyan minőség , kifejezés van, ami nyugati anatómiai szempontból nem igazán értelmezhető. Az egyik ilyen rögtön a gerinc felébresztése. Aki gyakorol mégis érteni kezdi.
  • A hát szövetei, izmai, inai, fasciái minősége is változik. Egyfajta egységesített rendszerben a gerincet jobban védve, egyben tartva összedolgoznak. fura módon sokszor először szét kell válasszuk ezeket a szöveteket, majd adott alapelvek alkalmazása mellett nyújtani, gyakorolni, hogy integrálni tudjuk őket.
    A taoista gyakorlatban, a nei gongban a nyújtás teljesen más értelmet nyer, mint például a sporban, gyógytornában, orvoslásban ismert jelentés.
  • Számos csatorna ( születés előtti csatorna – 8 különleges csatorna közül, és születés utáni minőségűek, az ismert szervi meridiánok közül) áll szoros kapcsolatban a gerinccel: Chong mai – Áthatoló csatorna, Du mai – Kormányzó csatorna, Ren mai- Befogadó csatorna , Vese meridián, Hólyag meridián ! ( ez utóbbi háti shu pontjai révén elérhetővé válik minden belső szerv ! ) Tehát a Gerinc állapota direkt és indirekt is kihat más aspektusainkra.

A Long Dao Yinek ( 4 van belőlük ) sajátos koreográfiával rendelkeznek, van nyitó, sétáló, forduló és záró szakaszuk. Elsajátításuk külső, alap szinten is minimum két nap / gyakorlat. Elmélyülni bennük évek napi rendszerességű gyakorlásától függ. Meghatározott irányultságúak, adott régiót mozgatnak meg és kitartó gyakorlással minőséget építenek a gerincoszlopba.

Pár év gyakorlás után válik érthetővé az is, hogy lehet mozgás közben finom állításokat végezni az egész testet átfogó nyújtáson. Olyan szintje ez a testtudatosságnak és mozgás koordinációnak, amely már nem mérhető a hétköznapi mércénkkel. A taoista gyakorlás ugyanis célul tűzi ki a szervezet hatékonyságának fejlesztését. Nem csupán a testét, de az elméjét is. Így a hajlékonyság, rugalmasság sokszor nem csupán a fizikai nyújtásoktól függ, hanem tudatunk minőségétől is. Ez utóbbi művelése pedig még nehezebb, mint a fizikai test karbantartása. Többek között mert autentikus, következetes tanítást igényel. Sok összetevője van, és ezekre mind figyelnünk kell.

De mindez csupán azoknak fontos, akik célul tűzték ki, hogy testüket, elméjüket, tudatukat olyan fokig művelik, ami már jóval túl van a hétköznapi, átlag ember egészségképén.

És mindebben óriási jelentősége van a Gerincnek, aminek egy másik sokatmondó keleti neve: Mennyi Pillér. Olyan tér, tengely ez amiben a fent és lent, Ég és Föld kommunikációja, folyamatos információ cseréje zajlik / zajlana.

A fentebb említett Gerinc – csatorna kapcsolatok nyomán csak annyit, hogy a csatornákat, meridiánokat “Mennyei Folyamoknak” is hívják, mivel ezek elménk meghosszabbításai. Tehát állapotuk befolyásolják elménk állapotát. Például örgedéssel ezek a csatornák záródnak. És bármit is képzel a terápia , nem lehet csatornákat megnyitni Nei gong nélkül. Még rövidebben, ha nem gyakorlunk ez a természetes záródás bekövetkezik. Így érthetőbb talán a gerinc állapota is miért romlik, és miért találunk shiatsu, tuina, egyéb tevékenységek során szinte tipikus gerinc tüneteket, elmozdulásokat, merevségeket, torzulásokat.

Ezzel a legtöbb Nei gong iskola tisztában van és fokról fokra építi fel módszertanát, a fizikaitól indulva, készíti elő mindig a következő lépést. A gerincünk jó egészségét vissza kell szereznünk, ha komoly gyakorlók vagyunk. Fent kell tartanunk, sőt fejlesztenünk kell.