Dan Tian 丹田 – „Energia Központ” / Csikung

dan tian a csikungban

Rövid, összefoglaló értekezés a Dan Tian jelentőségéről a csikungban.

 

Dan Tian – laza fordításban annyit jelent, hogy „elixír mező„, vagy „energia központ„. Az energia szó eredetét itt találod. A kifejezés a Neidan, azaz kínai belső alkímiai  gyakorlásból ered, innen vette át a csikung a szóhasználatot. Míg a csikungban elképzelhetelen a dan – elixír jelenléte, a kifejezés használata megkönnyíti a tájékozódást. Hiszen egy területre utal, jól meghatározott területre.

Meditációs, csikung gyakorlati, harcművészeti, taiji quan gyakorlati valamint kínai orvosi alkalmazása esetében is nagyon fontos területnek számít, alapvető.

A Dan Tian kifejezés önmagában használva, általában az Alsó Dan Tianra utal. A houtian ( 后天 hòutiān – ég utáni ) csikung rendszerekben 3 fő energia központot, vagy dantiant értelmeznek, alsó, középső és felső. Az alsó a hasüregben a Qi hai akupunktúrás pont magasságában belül található, a középső, a szívközpont magasságában, a felső , a fejben. A gyakorlás tehát azzal indul, hogy megtaláljuk, lokalizáljuk az alsó dan tiant.

Érdemes itt megjegyezni, hogy a Neigong ( 內功 ) iskolák által tanított, gyakorlott csikung rendszerek alapvetően a Dan Tiannal dolgoznak. A neigongról részletesebb itt. Éveken, évtizedeken át tartó munka ez és természetesen idővel sor kerül a középső és a felső dan tianre is. Viszont anélkül hogy ténylegesen megtalálnánk és konkrét gyakorlatokkal művelnénk az alsó dan tiant nem tudunk feljebb lépni, a neigong folyamatában nem tudunk haladni.

A Dan Tian a Qi ( csi ) és az életerő energia központja. De gyújtópontja még a légzésgyakorlatoknak, az ember egyensúlyi és gravitációs központjának is és a Három Kincs – 三宝 ( Jing – Qi – Shen ) átalakulásának is. A Három Kincs egymásba alakulásának folyamata külön bejegyzést érdemel, itt most nem fejtem ki. Röviden és leegyszerűsítve életesszenciánk a Dan Tianban alakul át Qi-vé, amely felemelkedik és a szívközpont területén finomodik shenné.

Általában, tévesen összekeverik a dan tianeket a jógatradíciókban használatos csakrákkal. A dan tianek sokkal inkább átalakító és tároló központok. Utóbbin a hangsúly.A taoista elképzelések és gyakorlat szerint az alsó dan tian (下丹田, Xià Dāntián), az ismert meridán rendszer ( ég utáni szerv csatornák ) motorja, a bennük keringő Qi állapota, minősége nagyban függ az alsó dan tian egészséges működésétől.

Általános hibák:
– Úgy vélekedni hogy a felnőtt emberek rendelkeznek Dan Tiannal. Mert nem, náluk a gyakorlás függvénye, megtalálni, lokalizálni, felépíteni, finomítani, stb.
– Az alsó dan tian egyenlő a Qi hai akupunktúrás ponttal. Tévedés, a csikungban úgy általában sem akupunktúrás pontokra utalnak a nevek, mégha akupunktúrás pontok nevei is. ( A hamis dan tian )
– Elegendő a hasfalra vagy hasüregre gondolni, vagy fókuszálni. Ettől eltérő módszereket tartalmaz a hagyományos gyakorlás.

Az alsó dan tian helyén a csikung gyakorló a figyelmével ( Ting ) eleinte nem talál semmit, egy szemléletes példa szerint olyan ez, mint egy hirtelen növesztett extra végtag. Kezdetben megmozdítani sem bírjuk és az ügyessége csak idővel és gyakorlással fejleszthető. A Dan Tian is ilyen. Később azonban, amikorra sikerrel jár az alsó dan tian felébredése semmivel sem összetéveszthető következményekkel jár. Amikor felébred és integrálni sikerül ezt az alapvető energia központot, minden megváltozik. Többek között kezdenek finomszövetei, kötőszövetei és egyebek életre kelni. Animálni fogja őket az alsó dan tian. Ezt hívják vitalitásnak. A test fizikai szinten élővé, hatékonyan működővé válik. Egészsége megnő. A Qi sokkal több helyre és sokkal nagyobb mennyiségben ér el, az energia keringés nő.

Az úgy nevezett Dan Tian Gong konkrét gyakorlatokat ( nem képzelet belit ) ölel fel, amelyek kifejezetten az alsó dan tiannel és annak fizikai területével (is) dolgozik. Ilyenkor a gyakorló meghatározott időn át a kívánt eredmény ( gong ) eléréséig dolgozik ezekkel a gyakorlatokkal. Ez az egész pedig kitűnően illeszkedik a neigong folyamatába, az ember belső fejlődésének állomásai ezek. Jól meghatározhatóan követhető. Ez tehát az alsó dan tian jelentősége a hagyomány vonal értelmezésében, amiben tanulok ( lásd: itt. )

Ez a belső művészeti ág csodálatos és következetes módon vezeti végig az embert a belső fejlődés ösvényén, aminek velejárója, hogy teste, fizikai valója, „energia rendszere”, Qi-je és elméje, tudata is megváltozik. Ez a változás nem véletlenszerű, hiszen a neigong folyamatban struktúrált gyakorlatok ( csikung, daoyin stb. ) egész sora áll rendelkezésünkre szintekre és rendbe szedve. Ennek a folyamatnak egy nagyon kritikus pontja a Dan Tianhez kapcsolódó munka. A mellékhatások tekintetében kérdezze meg csikung vagy taiji tanárát. 🙂

Damo Mitchell podcast videói a témában (angolul):
Dan Tian Tribulations
Filling The Dan Tian Bucket