Gondolkozni, várakozni, böjtölni.

“Tudok gondolkodni,tudok várni és tudok böjtölni.” – Sziddhárta

Mikor megkérdezték milyen képességekre tett szert, Sziddhárta ezeket sorolta fel. Első ránézésre, ezek nem valami érétkes, különleges képességek, csakis gyakorlott ember tudja érétkelni. Hangsúly a “tudok” szón. Képessé válni ( gong ).

Igazán jól gondolkodni, várni és böjtölni csak abban az esetben lehet, ha van alapunk, és központunk hozzá. Ha vagyunk. Hiszen:

“Kámaszvámi épp olyan okos, mint én, mégsem lelhet menedékre magában. … A legtöbb ember, Kamalá, olyan, mint a hulló falevél, sodródik és kering a szélben, imbolyog, és támolyogva lehull a földre. Mások, viszont, kevesen, olyanok, mint a csillagok, kijelölt pályán járják útjukat, szél nem éri őket, önmagukban hordozzák törvényüket és pályájukat.”-Sziddhárta

Rendkívül türelmetlen gyerek voltam. És ez később sem változott jó ideig, vágyaim és azok beteljesülése között alig bírtam kivárni az időt. Visszatekintve az életem is úgy alakult, hogy szinte kényszerültem a várakozásra. Számos olyan dolgot “provokáltam” ki a sorstól, ami várakozásra kényszerített. Bokaszalagokat elszakítani a nagy országos bajnokság előtt egy héttel is ilyen eset. Nem csupán az egy hét, hanem az a teljes év mire megint fel lehet készülni a következő bajnokságra.

Ma már látom magamban az összes ilyen várakozást. Várakozás! Nagyon nagy jelentőséget tulajdonítok neki, és ma már látom ennek szakrális formáját is. Látom amint átszötte eddigi életem és látom szinte magam előtt miként bontakozik ki még mélyebb értelme, és terjedelme előttem a hátralévő időkben.

Az igazi várakozáshoz, amit ma értek, stabilitás, bizalom és jelenlét szükséges. Számomra ma már a várakozás tárgy nélküli. Nem várakozom semmire, vagy semmi sincs amire várakoznék, mégis nagyon intenzív ez a várakozás. Erő kell hozzá, a stabilitáshoz is erő kell. Qi ( csi ) kell mindehhez. És ezt kevesen értik.

“ A böjtölés végtelenül hasznos uram. Ha az embernek nincs mit ennie, a legokosabb dolog, amit tehet, hogy böjtöl. Ha Sziddhárta, mondjuk nem tanult volna meg böjtölni, az éhség kényszerítené, hogy még ma valamilyen szolgálatba lépjen. Így azonban Sziddhárta nyugodtan várhat, a türelmetlenség és a szükség ismeretlen számára, sokáig tarthatja fogságban az éhség, ő csak nevet rajta. “ – Sziddhárta

Ezekből a sorokból is kiolvasható mi mindenre van szükség mélyen, ahhoz, hogy ezt a három dolgot “tudjuk”. Gondolkodni, várni, böjtölni.

Gondolkodni, torzító lencsék, zavaró rétegek, sémák nélkül…

Várni, bizalommal, rendíthetetlenül…

Böjtölni, megelégedéssel, türelmesen…

A Csikung által úgy érzem ezek a képességek fejlődtek, vagyis amint írtam is, egész életemben készültem már ezekre, de most sikerült tovább fejlődni a gyakorlás által, és megérteni sok mindent.

Vannak dolgok, amiket érdemes kivárni, és ehhez az kell, hogy ne rángasson minden vágy a kénye kedve szerint, és ne fújjon a szél minden irányba kedvére… Kassai Lajos említi egy helyen, hogy úgy véli a szerencse adagunk adott, ha nem takarékoskodunk vele, elkótyavetyéljük. Ez a kínai taoista életszemléletben a “Ming” művelése… esszenciánk ( Jing ) harmonizálása és annak tudatos beosztása. Tehát várni nem feltétlenül tehetetlenség, lehet tudatosan megélt módszertan is. Ne pazaroljuk el esszenciánkat.

A Csikung és Nei gong egy olyan érdekes gyakorlat, ami által mindez a gyakorlatban is megérthető. Wu wei – nem cselekvés, nem egy tétlen nihil állapotot jelöl. Pontosan a VÁRAKOZÁS is ilyen, egy aktív állapot. Valahol a null pontban lehetséges, kimozdulás nélküli, tápláló állapot.

A csikung által, a nei gong folyamatban is sok ilyen várakozás van. Megindítjuk a folyamatot, azután pedig FIGYELÜNK és várakozunk. A várakozás és unatkozás nem ugyan az. Bár lehet unatkozva várakozni. Mióta elindultam a nei gong folyamatban megszüntek üres, unalmas várakozási időszakaim.

A mai modern ember ezeket elvesztette, nem tud várakozni, nem elégedett, nem tud böjtölni. Nem tudja böjtre fogni a Szívét sem! És rengeteg gondot okoz saját magának. Böjtre fogni a testet nem nehéz, de vajon hányan tudják böjtre fogni a szívket. És vajon hányan értik a Qi-t ( csi ) , és annak kapcsolatát az elme-böjtjével? ( Elme = Szív-elme= Xin ).

Felismertem életemben a várakozásaim jelentőségét és látom ma már szakralitását is, valamint azt is érteni vélem mi minden tartogat még. Mozdulatlanul várakozni. Csodálatos.