Alsó Dan Tien #3 – közérthető tételek

alsó dan tien #3

Az alsó dan tienről két korábbi írás megtekinthető Itt és Itt.

Ez alkalommal két olyan aspektust mutatok be, amelyek közérthetőek és gyakorlati hasznuk egyértelművé teszik az alsó dan tien jelentőségét a kínai belső művészetekben, a nei gongban. Illetve a hatékony csikung egyik alap bástyájáról van szó, lényegében.

  1. Az alsó dan tien úgy funkcionál, mint egy háttér akumulátor. Kínai orvosi értelemben a Vesék energiájának „pót”akumulátora az a terület, amire alsó dan tienként referálnak. Nem tévesztendő össze a Qi Hai akupunktúrás ponttal, amelynek stimulálása Qi tonifikáló hatású.
    Egy olyan tárolóvá alakítható az alsó dan tien, amely lehetővé teszi, hogy ne azonnal a Vesék energiáját merítsük. Ez egy olyan potencál , ami nem adott! A gyakorlás lényege abban rejlik, hogy megértettük és ismerjük az alsó dan tiennel való munka főbb állomásait ( lokalizáció, felébresztés, felépítés, stb. ).Hou Tian ( Ég , vagy születés utáni) csikung rendszerek értelmében, azzal tudunk dolgozni, amink van, amit előűllítunk, ami egy nap alatt rendelkezésünkre áll. Tehát a csikung kezdő szinten olyan gyakorlatokat tartalmaz, amelyek ezt a rendelkezésre álló Qi-t használják. Ilyen értelemben nagyon is lényeges, hogy mennyi energiát tudunk megtakarítani, mennyi áll rendelkezésre a gyakorláshoz. ( aki univerzális energiáról képzeleg, az itt abba is hagyhatja az olvasást : )Tehát amennyiben sikerül megtalálnunk az alsó dan tien pontos helyét, és a megfelelő módszerekkel kiépíteni lépésről lépésre, lehetővé válik ennek az „akumulátornak” a létrehozása, így tudjuk megvédeni hoszsútávon az egészségünket, és a további fejlődéshez szükséges Qi-ről gondoskodni.
  2. Energetikai horgony.Az energia rendszerünknek is van „anatómiája”. Ez iskoláról iskolára változhat. Nem összemosható. A taoista nei gong iskolákra jellemző a módszeres felépítés, ismerete az energia központoknak ( dan tienek) és csatorna hálózatnak, tárolóknak és egyéb tereknek. Amellett, hogy a gyakorás egyik elsődleges célja a csatornák megnyitása, fontos horgonyként és kiindulópontként szolgál az alsó dan tien. A Hou Tian rendszereknek megfelelően az alsó dan tien a hasüregben található, a köldök alatt 2 cunnal, és belül a gerinc irányába, nagyjából a Hui Yin pont felett. Mérete és formája a gyakorlás adott stádiumától függ.Minél kidolgozottabb és stabilabb, mobilabb ez az energia központ, annál jobb alapként szolgál a taoista értelemben vett ember energia rendszerének. Stabilizálja azt, befolyásolja a csatornák működését, és egyéb átalakító folyamatoknak a helyszíne.

    HAtékony működés esetén megakadályozza a rendszer túlműködését, különböző stádiumaiban a fejlődésnek más más funkciókat lát el. A biztonságos gyakorlás egyik alapvető aspektusa, nélküle testünk és Qi rendszerünk nem tudná kezelni a megnövekedett terhelést. Mint például egyes energia felszabadulások, vagy légző és egyéb gyakorlatok által kiváltott Yang Qi túltengést.

    Sem hatékony csikung gyakorlatok ,sem komolyabb meditációs gyakorlatok nem végezhetőek biztonságosan megléte nélkül, a taoista belső művészetekben. Ugyanis, annak ami felemelkedik, le is kellene szállnia, és ebben a keringésben a főbb csatornákon kívül nagy szerepe van az alsó dan tiennek is. Ha a Yang energia megreked a fejben, vagy a szívben, számos problémához, tünethez vezethet. Az elmének természetesen, saját ütemében kapcsolódnia kell ezzel a területtel gyakorláskor. Ennek módszertana körültekintést és helyes figyelmet, valamint gyakorlást igényel. A korrekt, tradícionális instrukciók tanítások és módszerek nem kikerülhetőek.

    Törekedjünk a helyes és biztonságos gyakorlásra.